Læs turneringsbogen:

Finn Larsen Memorial / Vesterhavsturneringen 1996

af Martin Mølster Jensen og Henrik Overgaard


Da Vesterhavsturneringen var færdigspillet i 1988, sagde man, at en epoke i dansk skak var slut. Men det var den ikke, for en af Vesterhavsturneringens vigtigste bagmænd, Finn Larsen, skulle efter sin alt for tidlige død mindes ved en 14. Vesterhavsturnering: Finn Larsen Memorial". Dette sørgede en af medarrangørerne til samtlige Vesterhavsturneringer, Brian Isaksen, for.

Bogens forfattere så muligheden for at understrege en ny begyndelse på en begivenhed, der har haft stor betydning for skaklivet langs Vesterhavet - ja, endda hele Danmarks skakliv!

Det som skakspillere fra det forblæste Vesterhav ikke kunne forestille sig i 1988 er nu blevet en realitet - kort sagt

Velkommen til en ny runde Vesterhavsturneringer!

Den primære tanke med denne Vesterhavsturnering var, at Finn Larsen skulle mindes, og hvad kunne være bedre end at få mange af de "gamle" spillere til at deltage igen? Dette var grunden til, at hovedparten af spillerne i den 14. Vesterhavsturnering var kendte ansigter.

Bogen indeholder naturligvis en bunke partier, nemlig ALLE partier fra IM-gruppen og Mesterklasse 1 samt enkelte partier fra basisgrupperne. Stemningen fra turneringen er fanget ved hjælp af runderesuméer fra alle runderne, mange kommenterede partier med i alt 30 diagrammer samt 15 billeder. Bogen indeholder desuden et interview med Mester Jens, som har deltaget i mange Vesterhavsturneringer. Et andet kendt navn er Dansk Skak Unions formand, Søren Bech Hansen, som forfatterne fik en snak med om dansk skaks fremtid. I alt er der 13 artikler i bogen, der ud over de allerede nævnte emner indeholder tilbageblik og historier fra tidligere Vesterhavsturneringer.

Hvis du er interesseret i at vide mere om Vesterhavsturneringerne, så læs denne bog! Bogen er på 68 sider og koster kun 50 kr. Bogen kan pr. e-mail bestilles hos Martin Mølster Jensen. Bogen tilsendes portofrit hvis du bor her i landet.


Anmeldelse af turneringsbogen

I dagbladet Politiken den 11. november 1996 anmelder Svend Novrup bogen. Han skriver bl.a.:

Nu er der udsendt en turneringsbog, som dels rummer beretningen om årets turnering, dels oser af nostalgi, skruet sammen af Martin Mølster Jensen og Henrik Overgaard. Den kan (også) erhverves hos Dansk Skaksalg og fremtræder i skarpt tryk med diagrammer, fotos og såmænd også en del annoncer. En bog, som den historisk interesserede er nødt til at have og andre kan købe som ren underholdning.

I Skakbladet nummer 12 anmelder Thorbjørn Rosenlund bogen således:

Den første Vesterhavsturnering blev spillet i 1976, og med de stadigt stærkere turneringen i årene derefter, var Esbjerg-arrangørerne stærkt medvirkende til, at internationale turneringer i Danmark igen blev en realistisk mulighed. Andre tog over, og Vesterhavsturneringen holdt pause, men da Finn Larsen, en af turneringens centrale skikkelser, døde i september 1995, besluttede man at arrangere en Vesterhavsturnering til hans minde. Det er der nu kommet en turneringsbog om. Interviews og causerier supplerer fint de daglige rundebwretninger og de kommenterede partier, og med sin konsekvente lune og mange fotos er bogen med til at bevare Vesterhavsturneringerne for eftertiden.


Turneringsbogen om Finn Larsen Memorial er i øvrigt Martin Mølster Jensen og Henrik Overgaard´s anden skakbog. I 1994 udkom Hvor er kongen?? - 50 matopgaver i skak!!

Tidligere turneringsbøger

Der er tidligere udkommet to bøger om Vesterhavsturneringerne. Svend Novrup har skrevet Vesterhavsturneringen 1978. Det var dengang tredje udgave af Vesterhavsturneringen, men første gang der var tale om en stormesterturnering. Turneringen blev sikkert vundet af Bent Larsen med 11 point af 13 mulige. Bogen er på 80 sider og blev udgivet af Samlerens forlag. Bogen er desværre udsolgt, så interesserede må henvises til deres lokale bibliotek.

Også den "sidste" Vesterhavsturnering i 1988 fik en turneringsbog med på vejen. Forfatterne var Curt Hansen, Brian Isaksen og Peter Grinderslev. Turneringen blev vundet af de russiske GM´er Vaganjan og Kuprejtjik med 7½/11, skarpt forfulgt af Bent Larsen og Curt Hansen med henholdsvis 7 og 6½ point. Bogen er udgivet af Vestkystens Forlag og er på 111 sider. Bogen koster kun 25 kr. inkl. porto og kan bestilles via e-mail hos Brian Isaksen.