Børge Clausen vandt NM for tredje gang!

Det 11. Nordiske Mesterskab i skak for døvblinde blev afviklet i Fuglsangcentret i Fredericia i perioden 30.9. - 3.10.2004. Turneringen blev en stor triumf for vores egen Børge Clausen, der vandt turneringen med 4 point af 5 mulige - uden nederlag!

Der var 12 deltagere i Fredericia. To fra hhv. Sverige, Norge og Finland og så seks fra Danmark. En af de norske spillere udeblev dog, så det endte med i alt syv danske spillere. Børge hev turneringssejren hjem med en flot sejr i sidste runde over den indtil da førende 22-årige Riku Virtonen fra Finland. Virtonen endte på tredjepladsen med 3½ point, et halvt point efter både Børge og danske Carsten Husted, der begge sluttede på fire point. Men Børges korrektion var bedst, så dermed var Børges tredje NM hjemme. Børge har i alt deltaget i NM otte gange, og foruden i år vandt han mesterskabet i 1994 og 1996!

Den nordiske døvblindeskak domineres af danske spillere. Carsten Thorup, som ikke var med i år, har i alt vundet NM fem gange, Børge følger så efter med tre og Carsten Husted har vundet NM én gang. De to sidste titler er endt i Finland, den ene gang i øvrigt med Riku Virtonen som vinder.

Børge har efterhånden udviklet sig til lidt af en haj inden for døvblindeskakken, så også på dansk grund har han gjort tilværelsen usikker for sine modstandere. Der er afholdt DM i døvblindeskak siden 1989, i alt 15 gange. Pedanter vil her måske påstå at det er 16 år, men DM-turneringen blev altså ikke afholdt i 1994! Børge holder fanen højt og har deltaget i alle 15 mesterskaber. Flot. Og det har da også kastet en masse gode placeringer af sig, deriblandt fire danmarksmesterskaber i 1990, 1997, 1998 og 2004. Så Børge er faktisk både regerende danmarks- og nordensmester!

Ove Bejsnap vandt det første DM i 1989, men fra 1990 og frem er der kun to spillere som har vundet turneringen. Børge som sagt fire gange og så bliver der lige ti mesterskaber til overs til Carsten Thorup, Børges evige rival.

Børge har lovet at skrive et indlæg til klubbladet om NM og jeg håber at vi også får et par partier at se. Børge fortalte at det afgørende parti mod Virtonen var meget spændende og lige, men at han fandt et godt og afgørende træk i slutspillet. Det glæder jeg mig til at se!

Jeg spurgte Børge, om han havde deltaget i døvblindearrangementer uden for Norden, men det havde Børge ikke - indtil videre! Så spurgte jeg Børge om der ikke var EM og VM i døvblindeskak. Hertil svarede Børge:

"Godt spørgsmål! Det vil tage lang tid og meget arbejde at arrangere det første verdensmesterskab i døvblindeskak, nok mindst 5-10 år før vi ser et sådant. Men der er i øjeblikket i Rusland planer om at arrangere det første EM i 2006. I år har russerne i øvrigt afviklet deres første russiske mesterskab. Ja, jeg har hørt om de russiske spillere, at de er gode! Jeg kan ikke sige om jeg deltager i EM i Rusland, men det ville være spændende. Jeg tror på det, men så skal jeg træne meget!"

Jørn Hansen